Kajaposzt2

Ez a poszt ket okbol szuletik szuletett. Egyreszt mert meg mindig kejes orommel tolt el az etelrol filozofalni (oooo igen!), masreszt szeretnem leszogezni, illetve bizonyitani, hogy az egeszsegesebb taplalkozas nem feltetetlen csak csirkemellet meg salatat jelent. Bar az is megunhatatlan es orok kedvenc.. 😉

Szeretnek meg itt az elejen nyomatekosan figyelmeztetni mindenkit, hogy a jelen iromany a nyugalom megzavarasara alkalmas kepeket tartalmazhat! 🙂

.

Nem szeretnek itt most persze nagy “gasztroblogger” baberokra torni, illetve mas receptjeivel ekeskedni, de gondoltam megosztok parat a csodasan sikerult “dejokeszakaja” oromfotoimbol (eljen az instagram!), hatha ezzel is adok egy kis ihletet.

A dolog egyebkent rendkivul egyszeru: adva van egy csomo weboldal, ahol az ember kenye-kedve szerint csodasabbnal csodasabb recepteket talal, igy igazandibol meg csak a sajat kepzeloeronket se feltetlenul kell hasznalni. De ha valaki megis leveszi a polcrol es leporolja a sajat kreativitasat, akkor meg plane csodajo krealmanyok szulethetnek! Nem is beszelve a diadaloromrol…

Meg csak egyebkent az “elvakult” (vagy kevesbe elvakult) paleos oldalakig se kell “elmennunk”, szerencsere ma mar a NoSalty is rengeteg egeszseges receptet tartalmaz. Ha pedig a hutom aljan csucsul nehany olyan alapanyag, amit jo lenne mar fogyaszthato allaptoban viszont latni, mielott meg lejar a szavijuk… az altalam multkoriban felfedezett almenuben csak megadom ezeket az osszetevoket, es hopp, az okos kis weboldal eszerint dobalja nekem a recepteket! Zsenialis, el voltam ragadtatva!

Ha neadjisten valamelyik szimpi recept tartalmaz valami olyan osszetevot, ami nem “paleo”, akkor se nagyon kell ketsegbeesni; kis gyakorlassal ra lehet jonni, hogy mi mivel helyettesitheto. (Pl: feherliszt maglisztekkel vagy esetleg zabliszttel… ami lenyegeben daralt zab!)

Igy szuletnek egyebkent az otletesebbnel otletesebb paleo-receptek az elvetemultebbek agyaban, es igy szaporodnak gomba (vagy nyulak??) modjara a paleo-blogok. Ma mar kb annyi van, hogy Dunat is lehetne veluk rekeszteni, akar ketszer is, es meg az angol nyelvu oldalakat meg se emlitettem…

Hogy bizonyitsam igazamat, az alabbi linken (igen, ami piros, az link) egy komplett paleo-receptblog-gyujtemeny talalhato.

Persze sok oldallal az a nagy bajom, hogy telis-tele vannak a mar multkor is serelmezett “paleo”-suti, meg edesseg receptekkel. Nem azt mondom, hogy ezek nem erdekesek, vagy pl. Karacsonykor nem sutnek sokkal szivesebben ilyeneket, de a “normalis” kajareceptek es az edessegreceptek aranya szerintem sokakat megteveszt es rossz iranyba terel el. Szoval csak okosan! 🙂

Nincs benne a felsorolasban (mert nem paleo azt hiszem), de a MastTeszta nevu blogon is remek receptek vannak, foleg annak, aki rendszeresen sportol, tultette magat a “nem akarok ugy kinezni mint egy body builder” kifogason, es nem fel proteinport hasznalni. Nem akarok belemenni a miertekbe es reszletekbe (kezdem tul gyakran irni ezt, nem?), de a lenyeg, hogy aki nem akar / tud naponta kiloszamra csirket, tojast vagy turot enni, ugyanakkor nem szeretne, ha a combon csucsulo zsirparna helyett az a kis keveske izom bontodna le a napi edzeskvota utan, annak bezony feherjeporra kell “fanyalodnia”. Azaz kb. mindenkinek, aki rendszeresen sportol. Persze proteinnel nem lehet kivaltani a normalis etkezeseket, de a szokasos edzes utani adag mellett neha bele lehet csempeszni egy-ket receptbe is, akar liszt helyett. Elkepesztoen jo dolgok jonnek ossze belole! Csinaltam mar pl. protein palacsintat, illetve a reggeli zabkasamat is altalaban feherjevel (is) izesitem. Pont ma fedeztem fel, hogy a delutani kavemba kevert keveske vanilias feherjeportol teljesen cappuccino jellege lesz az itokanak. Oromittas felfedezes! 🙂 Ahogy mondam viszont, a feherje – az edzes utani porciotol eltekintve – csakis alkalmankenti osszetevokent szerepel a konyhamban, mivel nem tudom szem elol teveszteni a tenyt, hogy valahol megiscsak egy “mu” porrol, es nem igazi etelrol beszelgetunk. Meg mellesleg tejbol es tejsavobol van, ami nem fer bele a paleoba. Na bumm. (Vannak egyebkent paleo-barat feherjeporok is, tojasbol, illetve marhabol, de eddig valahogy nem volt bizalmam felejuk. Igen, jol olvastad, marha.)

De terjunk ra egy-ket konkret csodakreaciora, csak hogy mindenkinek ossze fusson a nyala! No meg meg nem keso kitalalni a holnapi menut…. 🙂

Elso szamu jatekosunk es egyben egyik leg-leg-legnagyobb kedvencunk a CSIZZA! Igen, csizza. Mint csirke, meg pizza! A recept lenyegeben igen egyszeru es elvetemult (es Lilla “sorstars” Facebook oldalarol szarmazik): le kell turmixolni (megint jol olvasod) a csirkemellet kis tojassal, a trutymot szetmaszatolni a tepsiben, megsutni, es kesz is a “pizzateszta”. Aztan keretik telepakolni mindenele foldi joval es jol megenni. Ezzel lenyegeben a pizza utani esszerutlen vagyodas konkretan ki is van kuszobolve! 🙂

Teszteltem mar egyebkent a paleorol mit sem tudo, az egeszseges eletmodot eles ivben kerulo ferfiemberen is: megette. Izlett. Boldogsag.

csizza

Ime a CSIZZA! Vigyazat, gyorsan fogy!

Ha mar a “tesztas” dolgoknal jarunk, tovabbi pofatlanul egyszeru es nagy kedvenc a “paleocsinta“, ami lenyegeben banan es tojas osszekutyulva, kisutve. Gondolom nem kell magyaraznom, hogy ez meg a palacsinta utani erthetetlen “kattanatot” hivatott csillapitani. Aki egyebkent jobban vagyik a hagyomanyos palacsintahoz jobban hasonlito utanzatra, annak a gesztenyelisztes verziot ajanlom, csudifinom. Kep persze nincs, szerintetek a palacsinta nalunk levegon van egy fenykepezesnyi idoig?! Ugyan maaaar…

A paleocsinta sos testvere lehetne a zablepeny, ami eletmento arra az esetre, ha “hordozhato” es gyorsan eheto utravalot kell osszehoznom: tok meno kenyerhelyettesito! Legutobb, mikor a repterre mentunk, ilyenekkel nyomultam: raktam bele salatalevelet, meg vmi csirkesonkat, osszecsavartam, oszt’ csokolom.

Sok paleos nem tud szabadulni persze a kenyer-fuggosegtol, ugyhogy ma mar a paleo-kenyer receptek szeles tarhaza lelheto fel a neten. En meg a multkori, otthoni latogatas alkalmaval kostoltam a Baross-cukraszda (bp-i paleo cukraszda) bagettjet, ami nagyon bejott. A cukiban szerencsere meg lehet venni a bagetthez kikiserletezett magliszt kevereket, ami lenyegeben len-, tokmag es szezamliszt mixe. A receptet meg voltak olyan jofejek es feltettek youtube-ra, ugyhogy nana, hogy vettem en is a titkos keverekbol, es megsutottem otthon a magam kis bucijait. Isteniek, es a hutoben egesz jol elvannak, koszonik szepen. Meg a gyomromban is, haha! 🙂

Buci

A kesz paleo buci hadsereg

Mivel egyebkent elore fozok magamnak nagyjabol az egesz hetre, egyertelmuen a viszonylag konnyen, gyorsan elkeszitheto es tarolhato eteleket reszesitem elonyben. Nemreg kattantam ra a kulonbozo fasirtokra, amik egyreszt ude ujdonsagot jelentenek a natur husi helyett, masreszt remekul fagyaszthatoak. Meg mindig csucsul par szem kulon elcsomagolt adag az amugy tenyernyi meretu fagyasztomban, es szoktam is aldani az agyamat egy-egy szerda este, amikor mar kifogytam a hetvegen megfozott kajakbol es nincs kedvem este kilenckor nekiallni valamit kotyvasztani. Kivesz, kiolvad, elvisz, megesz, orul. Nagyjabol igy szokott ez ilyenkor kinezni.

Eddig ket verziot probaltam, ez kerem az almas-repas pulykafasirt, ami meg onmagaban nassolva sem rossz:

fasirt

Almas-repas pulykafasirt

O pedig itten egy zabos verzio, ami nalam csirke helyett ismetelten pulykabol keszult:

fasirt2

Fasirt zab-bundaban

Aztan igy neztek ki a kis cukorfalatok utra keszen, karfiolbol keszult “kamu krumplipurevel”. Ettem hozza csemegeubit is, csak hogy tutira meglegyen a feeling!

fasirt3

Hetfore keszen!

Tovabbi nagy kedvenceim meg (marmint elkeszites szempontjabol) a kulonbozo rakott zoldsegek. Natinak meg mindig nem tudom elegge megkoszonni azt a jenai talat, amit ram hagyott, kihasznalom rendesen! (Koszi Natiiii!!!) Rakott zoldseg alatt termeszetesen en nem a krumplit ertem elso sorban, hanem inkabb karfiolt, brokkolit… vagy kb barmit, legutobb pl. a draga ferjem javaslatara rakott kaposztat (savanyukaposzta) csinaltunk. A koncepcio mindig ugyanaz: zoldseg, ha kell enyhen megfozve, elore megpiritott daralthus, joghurt (na ilyenkor szoktam joghurtot enni), es saaaaajt! Bedobal es megsut. Aztan orulunk az olvadt sajt latvanyanak es illatanak, valahogy igy:

rakott

Orom, boldogsag 🙂

Olyan is akad persze, amikor nincs kedvem extrazni. Amikor igenis salatara meg natur husira vagyom. Ilyenkor is lehet viszont egy csomo mindennel varialni: csirke helyett suss pulykat, vagy halat, hasznalj mas fuszereket, vagy valami ujfajta pacot. Nekem nagy kedvencem a pulykasteak, olivaolajjal es szigoruan termeszetes (aka izfokozo mentes) vegetaval megkenve, hirtelen kisutve. Annyira jo ize van a pulykanak, nem is ertem miert van mindenki csak a csirkemellre ragyogyulva. A salata meg ugyancsak kreativitas fuggvenye: sokaig toplistas volt nalunk a ceklas-rukkolas-fetasajtos (vagy mozzarella-s) verzio, de mar kicsit rauntunk. En imadom a klasszikus gorog salit is, de barmilyen verziot meg lehet bolonditani egy kis gyumolccsel, avokadoval, vagy piritott (sozatlan!!!) magokkal is. Apropo piritott magok: a legjobb otthon, hazilag megpiritani a sutoben, vagy serpenyoben!

steak

Pulykasteak “bele minden vackot” salataval

Vegezetul egy jotanacs: gyujtsetek a jo recepteket, mert a boseg zavara miatt akkor tuti nem fogjatok megtalalni, amikor kellene. En eszement modjara teszem a “kedvencek” koze az osszes weboldalt, meg guszti, “eztmegakaromcsinalni” recepteket, szoval ha egyszer behal a bongeszom es elveszik az osszes, akkor nagyon fogok sirni.

Nagyon.

Most viszont a boldogsagrol temazunk ugye, ugyhogy remelem mindenkinek sikerult oromet okoznom nehany recept, vagy weboldal tippel. Sajat tapasztalat, hogy a receptek bogaraszasa alatt hatvanyozottan repul az ido, szoval csak ovatosan! 🙂

Szoval, kinel mi lesz a holnapi menu?

Reklámok

Kajaposzt2” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s